Pengaruh zat besi pada kesehatan ibu hamil (Studi pustaka)
Z at besi adalah mikro mineral yang dibutuhkan tubuh untuk pembentukan eritrosit dan hemoglobin (Hb). Di dalam tubuh zat besi yang bebas dibawa oleh transferrin ke dalam sirkulasi mengirimkan pada fungsional DNA disimpan dalam bentuk makanan nabati dan ikan,zat besi berbentuk ferri dan makanan daging berbentuki ferro. setelah makanan masuk di dalam lambung, ferri di reduksi oleh getah lambung (HCL) menjadi ferro, sehingga mudah diserap oleh usus.Apabila kekurangan zat besi dan vitamin maka akan terjadi kelainan yaitu : ibu hamil mudah lelah, lemah, letih dan pucat, diakibatkan hemoglobin berkurang dari normal (11g/dL).
I ron is a micro mineral that body's need for create erithrocytes and hemoglobin. That because iron is realy impotant, that why we need to know the source of food that containning iron like tempe, pure soya bean, fresh prawn, green been, liver of cow and chicken, and meat. Inside vegetable like spinach, cabbage, daun katuk, In the body, iron that carriage by transferrin inside the circulation send to function DNA save as ferritin. Inside non heme iron obtaining ferri and heme iron obtainning ferro. After food get into the gastric, ferri reducted by HCL and transform into ferro, so that easy to absorb by intestine. Vitamin C inside the food is used to ferri reduction into ferro. If deficiency of iron and vitamins that help body's health so that will be abnormallity likr pregnant mother easy to tired, leak and pallor that because leak of hemoglobin (11g/dl).