Analisis penambahan unsur N dalam proses pengomposan sampah pasar (SK. Pasar Induk Kramat Jati Jaktim)
J
umlah penduduk dan segala kegiatannya, menyebabkan bertambahnya jumlah sampah. Pengomposan merupakan salalil satu upaya untuk mengurangi sampah organik yang aman untuk lingkungan, dan hasilnya dapat digunakan untuk pertanian. Rasio C/N adalah unsur panting yang mempengaruhi kinerja mikroorganisme dalam proses pengomposan. Unsur karbon (C) dimanfaatkan sebagai sumber energi dalam proses metabolisme dan perbanyakan sel oleh bakteri. Sementara unsur nitrogen (N) digunakan untuk sintesis protein atau pembentukan protoplasma. Besamya nilai rasio C/N tergantung dari jenis bahan organik Tujuan dari penelitian ini adalah mendapatkan kompos yang cepat matang dengan mengatur komposisi bahan organik pada rasio C/N =30 melalui penambahan unsur N. Lokasi penelitian berada di Pasar lnduk Kramat Jati yang terletak di JI. Raya Bogor Km. 17 Jakarta Timur. Pasar lnduk ini merupakan pusat perdagangan buah dan sayuran bagi seluruh pasar yang ada di Jakarta. Pengomposan menggunakan 5 komposter berkapasitas 60 I.! dengan komposisi yang berbeda. Komposisi pada bahan Kompos A, B, C, D dan E diatur jenis dan jumlahnya sehingga didapat rasio C/N =30. Bahan Kompos A adalah campuran sampah sayur, buah dan jerami tanpa penambahan lumpur aktif. Komposisi Bahan Kompos B campuran sampab sayur, buah dan jerami ditambah 3000 mg lumpur aktif, komposisi Bahan Kompos C campuran sampah sayur, buah dan jerami ditambah 6000 mg lumpur aktif, komposisi Bahan Kompos D campuran sampah sayur, buah dan jerami ditambah 9000 mg lumpur aktif dan komposisi Bahan Kompos E campuran sampah sayur, buah dan jerami ditambah 12000 mg lumpur aktif. Hasil penelitian menunjul
P opulation growth and their activities will increase quantity of waste. Composting is one of the effort to reduce organic waste for environmental friendly, and the result applicable to the agriculture. C/N ratio is the most important thing which is influence the performances of microorganism in the composting process. Carbon element (C) used as energy resources in the metabolism process and increasing t>acterium. Nitrogen element (N) used for syntesis protoplasm forming or protein. The C/N ratio depended from organic substance type. Intention of this research is getting compost which matured quickly, by regulated its organic substance composition at C/N rasio = 30 thrrough adding N element. Research location reside in Pasar lnduk Kramat Jati which is locateti in JI. Raya Bogar Km. 17 Jakarta Timur. This Mains Market represent for all fruit and vegetables market in Jakarta. Composting using 5 composter 60 L capacities, with different composition of composting. Compost Substance Composition A, B, C, D and E arranged by its amount and type to achives C/N rasio =30. Compost Substance Composition /i.. consist of vegetable, hay and fruit. Compost Substance Composition B consist of vegetable, hay, fruit and added 3000 mg active sludge, Compost Substance CompQsition C consist of vegetable, hay , fruit and added 6000 mg active sludge, Compost Substance Composition D consist of vegetable, hay, fruit and added 9000 mg z active sludge and the Compost Substance Composition E consist of vegetable, hay, fruit and added 12000 mg active sludge. The result of research indicates that the fastest time required to obtain the matured compost is 17 days whicn is the Compost Substance Composition C with composition : 25960 mg of vegetable, 5100 mg of fruit, 200 mg of hay and 6000 mg of active sludge. Compost Substance Composition with the slowest mature time is the Compost Substance Composition A with composition : 29340 mg of vegetable, 4230 mg of fruit, 200mg of hay, and Composition of Compost Substance E with composition : 22550 mg of vegetable, 6000 mg of fruit, 200 mg of hay and 1200 mg of active sludge which is matured in the days 20th.